FACULTATEA DE
CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE
Scurt istoric:
Facultatea a fost infiintata in anul 1998, fiind prima de acest profil
din tara si autorizata sa functioneze prin H.G. nr. 645/24 august 2000,
sub denumirea de Inspectie si Legislatie Fitosanitara si Zooveterinara.
In anul 2002, facultatea a trecut in domeniul de Industrie alimentara,
primind denumirea de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, certificate
prin H.G. 410/2002, publicata in M.O. 313/13 mai 2002.
In aprilie 2005 domeniul a fost acreditat si incepand cu anul universitar
2005-2006 se trece la invatamantul de 4 ani, atat la cursuri de zi cat
si la frecventa redusa, cu specializarea : Controlul si Expertiza Produselor
Alimentare.
I. Misiunea didactica si de cercetare stiintifica
•
Prin activitatile didactice si de cercetare stiintifica desfasurate
in cadrul specializarii, misiunea Facultatii - Controlul si Expertiza
Produselor Alimentare (CEPA)* se refera la :
• Formarea de specialisti cu inalta calificare in domeniul controlului
si expertizeii produselor alimentare, pornind de la materiile prime
utilizate in producerea alimentelor, procesare, transport, stocare
si comercializare.
* ) in continuare se vor utiliza initialele : C.E.P.A.
• Pregatirea specialistilor pentru integrarea profesionala in
firmele de profil pe intreg lantul producerii alimentelor in conditii
de sanietate, in conformitate cu normele U.E., precum si a comercializarii
acestora in vederea respectuarii sigurantei alimentare a populatiei.
• Se are in vedere, prin planul tematic, al ariei curriculare
abordate, pregatirea specialistilor atat pentru IMM- uri de profil,
cat si
pentru firme de tip industrial
• Asigurarea acelor capabilitati necesare absolvantilor, in
vederea elaborarii si conducerii de proiecte specifice domeniului
abordat.
• Pregatirea cursantilor in vederea accesarii posturilor din
cadrul firmelor de audit in domeniul controlului si expertizei produselor
alimentare (materii prime, procesare, desfacere etc) .
• Formarea si selectarea studentilor in vederea indrumarii spre
activitatea de cercetare stiintifica, prin aprofundarea ulterioara
a studiilor, in scopul promovarii de specialisti in acest domeniu.
• Activitatea de cercetare stiintifica si de cercetare aplicativa
prin programe europene finantate guvernamental, proprii si cu terti.
• Asigurarea cu carte de specialitate elaborata de cadrele didactice
in domeniile lor de competenta.
• Principiile de organizare si functionare precum si obiectivele
au fost stabilite in acord cu prevederile legale, Facultatea Controlul
si Expertiza Produselor Alimentare, aderand in acest mod la Carta
Universitara a Universitatii Bioterra – Bucuresti.
II. Misiunea si obiectivele
programului III. de studii C.E.P.A
• In cele ce urmeaza este prezentata
misiunea programului de studiu C.E.P.A. care se desfasoara in cadrul
Facultatii Controlul si Expertiza Produselor Alimentare din Universitatea
Bioterra – Bucuresti.
Misiunea programului de studiu C.E.P..A
Misiunea programului
de studiu |
Observatii (comentarii,
argumentari) |
• Pregatirea si
formarea de specialisti, cu pregatire superioara, care vor profesa
in domeniul controlului si expertiza produselor alimentare, capabili
sa utilizeze in conditii de eficienta economica si implicit manageriala,
a resurselor natural-economice ca oferta interna si externa in
vederea asigurarii sanietatii alimentului in deplina concordanta
cu cerintele si standardele europene din domeniul de competenta
a programului de studiu abordat |
~Obiective economice~
• Strategia de dezvoltare a productiei agricole romanesti
are ca principala tinta asigurarea resurselor de materii prime
alimetare curate.
• Prin denumirea domeniului de competenta abordat si anume
C.E.P.A. se au in vedere si alte resurse de materii prime alimentare
cum ar fi cele provenite din pescuit,vanat,flora spontana (fructe
de padure, ciuperci etc).
• Promovarea principiilor fundamentale privind siguranta
alimentara sub aspect cantitativ, dar in acelasi timp, sub aspect
calitativ domeniu de excelenta in ceea ce priveste pregatirea
viitorilor specialisti.
• Dezvoltarea si promovarea prin efecte de recurenta a acelor
tehnologii care asigura sanatatea alimentului si eliminarea acelor
verigi care vizeaza exclusiv cresterea productiei de materii prime
alimentare in detrimentul calitatii nutritionale a produsului
alimentar final.
~Obiective sociale~
• Cresterea permanenta a preagtirii corpului de specialisti
din domeniul controlului si expertizei produselor alimentare,
in planul competentelor profesionale care le revin in sfera complexitatii
crescande a salvgardarii sanietatii alimentelor. Cerintele de
forta de munca inalt calificata in acest domeniu, sunt in continua
crestere pe intreaga filiera abordata, ceea ce ilustreaza in mod
clar creare de noi locuri de munca, si in acelasi timp justifica
numarul de tineri bacalaureati care doresc sa se pregateasca in
acest domeniu de competenta.
|
• Perfectionarea
procesului de invatamant in scopul realizarii conexiunilor interdisciplinare
pentru aplicarea in practica a cunostintelor de inginerie tehnologica
(obtinerea de materii prime pentru producerea alimentelor in conditii
de ‘’curatenie’’; procesare si utilizare
corecta si/sau in limita acceptabila a aditivilor alimentari;pastrarea;
transportul si desfacerea alimentelor jos sau inalt prelucrate
in conditii de siguranta atat pentru produsele vegetale cat si
pentru cele de origine animala precum si combinarea acestora )
si a, managementului proceselor de filiera agroalimentara si non
agroalimentara (botanica si fitofarmacie, biochimie,chimie coloidala,
biofizica etc.).
• Toate aceste abordari sunt ansamblate intr-un sistem coerent
si fezabil, prin abordarea si aprofunadrea cunostiintelor din
domeniul economiei generale cu accent deosebit pe economia agrara
precum si pe cunoasterea politicilor agricole si alimentare a
U.E. si a altor state cu care Romania are si va aveas relatii
de schimb prin prezenta pe piata complexa si variata a produselor
alimentare.
|
• In acest scop programul de invatamant
interdisciplinar, pune la dispozitia studentilor acele cunostinte
teoretice si practice care acopera o larga arie de activitati specifce
:
• producerea materiilor prime de origine vegetala si animala
utilizate in procesarea alimentelor;
• controlul secvential al fluxurilor tehnologice privind procesarea
produselor vegetale si animale utilizate in producerea alimentelor;
• analiza de etapa a respectarii recepturilor de producere
a alimentelor inalt procesate;
• analiza continutului pe esantioane a produselor alimentare,
in conditii de transport, stocare si desfacere din productia interna
si din import.
• Toate aceste activitati sunt completate de o serie de discipline
din domenii complementare cum sunt :
- limbile straine;
- ecologie si protectia
mediului
- informatica si tehnologii asistate de calculator etc.
|
• Permanenta modernizare a planurilor
de invatamant in conformitate cu prevederile celor stabilite la
Bolonia, la care Romania este parte semnatara, precum si adaptarea
temporara la cerintele impuse de standardele existente si viitoare
ale U.E. in domeniul programului de studiu.
• Cercetarea stiintifica a cadrelir didactice si a studentilor
din anii terminali, in concordanta cu planurile stabilite pe termen
scurt, mediu si lung in cadrul facultatii. |
Incepand din anul universitar 2005-2006 la
facultatea de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare s-a generalizat
aplicarea ‘’Sistemului European de Credite Transferabile’’
, in evidenta rezultatelor profesionale ale propriilor studenti
de la toate formele de invatamant. Acest sistem opereaza si in transferul
de rezultate profesionale obtinute de studenti ca urmare a frecventarii
si promovarii probelor la disciplinele cuprinse in planurile de
invatamant ale altor universitati din tara sau ale altor facultati
din propria universitate.
Alocarea de credite se refra la disciplinele (obligatorii optionale
si facultative) oferite in cadrul planurilor de invatamant inclusiv
activitatea de proiectare si stagiile de practica.
Pentru a promova transferabilitatea creditelor de studii intre facultatile
Bioterra, precum si intre alte institutii romanesti de invatamant
superior s-a procedat la armonizarea sistemului propriu de credite
transferabile pe grupuri de facultati care gestioneaza acelasi domeniu
de studii de licenta.
Disciplinele insumate ale unui an de studiu totalizeaza 60 de credite
transferabile iar pe total de facultate, numarul de creditelor transferabile
este de 240.
Sistemul prezentat de credite permite transferul de credite obtinute
prin promovarea unei discipline la alte facultati/universitati,
chiar daca acestea figureaza in programul de predare al propriei
facultati.
Optiunile pentru disciplinele optionale si facultative cuprinse
in planul de invatamant al semestrului/anului urmator, se fac de
catre studenti la sfarsitul semestrului anterior adica in lunile
ianuarie(pentru semestrul II) si luna mai (pentru semestrul I al
anului urmator).
Pentru toate disciplinele din planul de invatamant facultatea dispune
de amfiteatre, sali de seminar si laboratoare bine dotate : pentru
chimie, biochimie,microbiologie,controlul si expertiza produselor
de origine vegetala si animala, genetica zoonoze, mecanica si utilaje,
care sa asigure un invatamant modern, capabil sa tansmita studentilor
cunostinte teoretice si practice in domeniul specializarii facultatii.
• Planurile de cercetare stiintifica in directii structurale
temporal pe termen scurt,mediu si de durata din domeniul programului
de studiu abordat, cuprinde teme de cercetare in colaborare cu institute
de specialitate si departamente de C.S. a firmelor de profil,sub
coordonarea cadrelor didactice competente in domeniul prin accesarea
de proiecte in care U.B.B. este partener intern si extern.
|
III. Continutul procesului de învatamânt cerinte
normative obligatorii
Structura
planului de învatamânt
1. Planul de invatamant
aferent programului de studii de licenta C.E.P.A., cuprinde discipline
fundamentale, discipline de domeniu, de specialitate si complementare,
grupate la randul lor in discipline obigatorii, optionale si facultative.
2. Obiectivele si misiunea programului de studii
sunt in concordanta cu planul de invatamant, care, prin disciplinele
sale asigura o pregatire interdisciplinara cu un profil larg, pe baza
unui raport echilibrat intre pregatirea fundamentala si cea de specialitate
in domeniu.Disciplinele de studiu din planul de invatamant sunt prevazute
intr-o succesiune logica,urmarind acumularea de cunostinte fundamentale
in primii ani de studiu, iar disciplinele de specialitate in domeniu
sunt studiate cu precadere in anii III si IV, asigurand compatibilitatea
cu cadrul de calificari nationale si programele de studii similare
din statele U.E., ponderea disciplinelor fiind exprimata in credite
de studii ECTS.
3. Disciplinele de studiu cuprinse in planurile de
invatamant au fise ale disciplinelor ce contin si programele analitice
aferente acestora cu evidentierea obiectivelor disciplinei, continutul
tematic de baza, repartizarea numarului de ore de curs si seminarii
si activitati aplicative pe teme, sistemul de evaluare a studentilor
si bibliografia necesara informarii si formarii in cadrul fiecarei
discipline.
4. Nomenclatorul disciplinelor cuprinse in planul
de invatamant si continutul acestora corespund domeniului de licenta
si programul de studii pentru care s-au elaborat planurile de invatamant
si sunt conforme misiunii declarate.
5. Anul universitar este structurat pe 2 semestre
a cate 14 sapatamani in medie, cu 26 de ore pe saptamana, pentru ciclul
I, studii universitare de licenta.
Planul de studiu C.E.P.A. este structurat pe 8 semestre din care 7
cu 14 saptamani, iar semestrul 8 cu 10 saptamani, deoarece ultimele
4 saptamani din acest semestru sunt destinate intocmirii Lucarii de
Licenta, avand in vedere ca prima sesiune a examenului de licenta
se sustine in luna iulie.
6. Fiecare semestru are aproximativ 30 de credite
transferabile in sistemul european (ECTS) pentru disciplinele obligatorii,
indifferent de forma de invatamant, totalizand 60 de credite pe an
. Totalul de credite E.C.T.S. pe ciclul de licenta este de 240.
7. Disciplinele facultative se incheie cu proba de
verificare, iar punctele de credit care li se atribuie sunt peste
cele 30 ale semestrului respectiv.
8. In cadrul programului de studiu C.E.P.A. raportul
orelor de curs/ore de aplicatii este conform tab 8.1.
Nr. ore curs |
Nr. ore aplicatii |
Raport curs/ aplicatii |
1414 |
1512 |
0.94 |
• In perspectiva imediata (termen
scurt) se are in vedere,reducerea la minimum necesar, a numarului
orelor de curs(teoretic) si pozitivarea raportului curs/aplicatii
prin cresterea graduala a nr.ore de aplicatii, in contextul trecerii
la 3 ani de studii cu accent pe pregatirea practica a absolventilor.
• Conform planului de invatamant sunt prevazute :
- nr. discipline cu proiect 3 cu 76 ore;
- nr. ore alocate in semestrul 8, pentru elaborarea proiectului de
diploma 4 sapt X 5 zile /saptamana X 6 ore /zi =120 ore
9. Practica se desfasoara grupat pe fiecare an de
studii,existand posibilitatea de migrare a perioadei de efectuare
a acesteia in functie de conditiile propice de desfasurare in cadrul
centrelor proprii de practica si de contractele cu societatile comerciale.
Activiatea practica se desfasoara in baza Regulamentului de desfasurare
a practicii studentilor.
10. Strategiile de practica se executa in unitatile
proprii ale Universitatii Bioterra :
- Centrul de practica si cercetare "Predeal – Trei Brazi"
- Centrul de practica si cercetare "Zamora – Busteni"
- Centrul de practica si cercetare din Slobozia, jud. Ialomita
- Centrul de practica si cercetare "Comorova – Neptun"
11. In ceea ce priveste formele de verificare (evaluare)
a studentilor pe disciplinele de studiu prevazute in planul de invatamant
ale intregului exercitiu universitar (4 ani), 42,20 % sunt examene,
diferenta de pana 100% a evaluarilor, o reprezinta verficarile,proiectele,referatele,
etc.
IV. Studenti - cerinte normative
obligatorii
1.
Recrutarea studentilor se face prin proceduri de admitere
proprii.
In ceea ce priveste recrutarea si admiterea studentilor in anul I
de studii, U.B.B. aplica o politica de transparenta adusa la cunostiinta
candtiatilor cu cel putin 6 luni inainte de admitere, prin popularizarea
programelor de studii, conditiilor de admitere, facilitatilor ce le
sunt acordate studentilor si nivelul taxelor de scolarizare.
Admiterea se bazeaza exclusiv pe competentele de cunostinte si aptitudini
proprii ale candidatului si nu aplica nici un fel de criterii discriminatorii.
Aplicand reglementarile legale in vigoare, admiterea U.B.B. se face
numai pe baza diplomei de bacalaureat sau a altor acte de studii echivalente
recunoscute de M.E.C.I..
Admiterea se face p abaza unei metodologii proprii de admitere elaborata
in concordanta cu legislatia in vigoare, respectiv Ordinul Ministrului
M.E.C.I. emis in acest sens.
In vederea recrutarii potentialilor studenti in cadrul Universitatii
Bioterra Bucuresti, exista o preocupare permanenta privind popularizarea
programelor de studio ce se deruleaza incadrul acesteia
De asemenea, personalul didactic al Universitatii realizeaza diverse
intalniri cu absolventii liceelor, in care expun oportunitatile viitoare
ce le ofera programele de studii din U.B.B. (mese rotunde, vizite
la licee, vizite ale elevilor in U.B.B. si in centrele de practica
proprii, etc.).
2. Inscrierea la programele de studii din cadrul
U.B.B. deci si la programul de studii C.E.P.A. se realizeaza pe baza
mediei de bacalaureat, in ordine descrescatoare a acesteia.
Modul de admitere si toate aspectele referitoare la acestea , sunt
precizate in Metodologia de admitere, elaborate in concordanta cu
Ordinul Ministrului Educatiei,Cercetarii si Tineretului nr. 3315/28.02.2008,
privind criteriile generale de organizare si desfasurare a admiterii
in ciclul de studii universitare de licenta, pentru anul universitar
2008-2009.
Avand in vedere faptul ca procesul didactic se autofinanteaza , nu
exista alocatii bugetare, Senatul U.B.B. este cel care aloca cifrele
de scolarizare pentru fiecare program de studii.
3. Formatiile de studiu, grupele sunt dimensionate
pe 20-25 studenti astfel incat se asigura desfasurarea eficienta a
procesului de invatamant. La disciplinele cu laborator la partea aplicativa,
formatia de studiu este subgrupa.
Baza materiala alocata prin orarul fiecarui an de studiu (Sali de
curs, seminarii, laboratoare, etc.)este corelata cu numarul grupelor
de studenti si permite realizarea simultana a mai multor activitati
didactice , conform programului orar.
4. Promovarea anilor de studii se face conform reglementarilor
prevazute in ‘’Regulamentul privind activitatea profesionala
a studentilor’’ , a ‘’Cartei universitare’’
si a prevederilor din ‘’Regulamentul de aplicare a sistemului
de credite transferabile’’.
Formele de evaluare a cunostintelor acumulate de studenti dupa parcurgerea
disciplinelor sunt : examene (forma scrisa si orala), verificari,
colocvii si sustinere de proiect, conform Fisei disciplinei.
Procentul de promovabilitate minim este de 75%, iar cel maxim de 98,45%,
valori superioare cerintelor stabilite de standard, respective de
cel putin 40%
5. Rezulatele obtinute de student pe parcursul scolarizarii
sunt atestate prin Suplimentul la diploma, conform Ordinului Ministrului
Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 3714/29.03.2005 si O.M.E.C
4868/07.08.2006. Formularul si continutul acestora, precum si titlul
acordat absolventului sunt cele reglementate de legislatia in vigoare
promovata de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
6. Transferul studentilor intre institutiile de invatamant
superior, faculati si specializari este reglementat prin ’’Carta
universitara’’ si prin ‘’Regulamentul privind
activitatea profesionala a studentilor’’ si nu se efectueaza
pe parcursul anului de invatamant.
7. Primele serii de absolventi ai Facultatii Controlul
si Expertiza Produselor Alimentare au promovat examenul de licenta
intr-un procent de peste 97%, iar in anul 2007 procentul de promovare
a fost de 85%.
Rezultatele obtinute de absolventii programului de studii C.E.P.A.,
in urma evaluarii la examenul de licenta sunt consemnate in cataloagele
speciale dedicate acestui examen.
In ceea ce priveste incadrarea cu contract de munca legal pe posturi
corespunzatoare specializarii obtinute de absolventi, facem urmatoarele
precizari : incepand cu 2006, s-a facut o monitorizare a situatiei
incadrarii acestora.
Din declaratiile proprii ale absolventilor precum si din documentele
aduse de acestia, s-a constatat ca peste 55% dintre absolventii promotiilor
monitorizate sunt incadrati cu contracte de munca legale pe posturi
corespunzatoare specializarii sau domeniului de licenta Ingineria
produselor alimentare, in care este incadrata specializarea, precum
si in domenii conexe acestora.
8. Finalizarea ciclului de licenta se realizeaza
conform legislatiei actuale, respectiv Ordinul Ministrului Educatiei,
Cercetarii nr. 295/05.02.2007 si a Metodologiei privind sustinerea
examenelor de finalizare a studiilor elaborate in conformitate cu
Ordinul mai sus mentionat.
Dupa promovarea examenului de licenta se completeza formularele tipizate
ale diplomelor, achizitionate cu aprobarea M.E.C.I.
V. Baza materiala
Facultatea
Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, din cadrul
U.B.B. , dispune de intreaga baza materiala necesara derularii proceselor
didactice si de cercetare stiintifica din cadrul programului de studiu
C.E.P.A.
Aceasta baza materiala corespunde standardelor care asigura desfasurarea
unui proces de invatamant si cercetare de calitate, fiind constituita
din bunuri imobile, dobandite prin acte corespunzatoare.
1. Baza materiala aflata
la dispozitia programului de studii C.E.P.A. corespunde standardelor
care asigura desfasurarea unui proces de invatamant de calitate.
In derularea procesului didactic, specializarea C.E.P.A. , utilizeaza
8 sali de cursuri, 12 laboratoare si sali pentru proiecte si 10 sali
de seminarii.
In laboratoare se lucreaza pe subgrupe de 12-13 studenti .
Facultatea Controlul si Expertiza Produselor Alimentare utilizeaza pentru
activitatea de cercetare spatiile mentionate, la care se adauga bazele
de practica studenteasca si de cercetare stiintifa din : Comorova –
Neptun, jud. Constanta, Slobozia, jud. Ialomita, Trei Brazi- Predeal,
jud. Brasov, Busteni, jud. Prahova, Reghin, jud. Mures.
Cadrele
didactice dispun de 16 cabinete de lucru, ce le permit desfasurarea
in conditii optime a activiatilor didactice si de cercetare stiintifica.
In cadrul imobilelor detinute de U.B.B. se regasesc spatiile alocate
pentru activiati didactice, de cercetare si administrative aferente
facultatii C.E.P.A..
Spatiile in care isi desfasoara activitatea studentii inmatriculati
la programul de studii C.E.P.A. sunt proprietatea U.B.B., unele fiind
utilizate in comun de catre studentii Universitatii, iar altele in exclusivitate
de catre studentii faculatatii C.E.P.A., conform planurilor de invatamant.
Imobilele cu destinatie didactica au fost modernizate, construite si
dotate in perioada 1998-2006, fiind realizate in concordanta cu necesitatile
impuse unei pregatiri teoretice si practice de un inalt standard de
calitate.
De asemenea in prezent la baza materiala existenta s-a adaugat un nou
imobil D+P+2 E+M cu o suprafata construita de 2500 mp in strada Drumul
Nicolae Sutu nr. 13-15, Sector 1 , Bucuresti, destinat activitatilor
didactice si de cercetare stiintifica, in care sunt amplasate noi sali
de curs, seminar, laboratoare didactice si de cercetare si spatii administartive.
Aceste noi spatii completeaza si imbunatatesc evident baza materiala
deja existenta.
2. Universitatea Bioterra dispune de laboratoare proprii
cu dotare corespunzatoare pentru toate disciplinele cu caracter obligatoriu
din planul de invatamant. Spatiile de invatamant destinate cursurilor
(prelegerilor) si seminariilor, corespund calitativ cerintelor unui
invatamant modern, fiind dotate cu mobilier adecvat, material didactic,
aparatura audio-video de prezentare, iluminat natural si electric, table,
ecrane de proiectie filme, diapozitive, retroproiectoare.
Laboratoarele destinate desfasurarii activitatilor specifice programului
C.E.P.A. sunt dotate cu aparatura necesara pregatirii adecvate a studentilor,
precum si cu aparatura necesara desfasurarii activitatilor de cercetare.
3.
Laboratoarele de informatica asigura un spatiu de minimum 2,5mp/ student,
astfel incat la nivelul unei formatii de studiu exista un calculator
la cel mult 2 studenti.
Aceste laboratoare dispun de soft-uri corespunzatoare, cu licentele
de utilizare a acestora, pentru programele de baza utilizate.
4. Capacitatea spatiilor de invatamant pentru programul
de studii C.E.P.A. asigura spatiul normativelor ARACIS de minimum 2,5mp/
loc in laboratoarele de informatica si de minimum 4mp/loc in laboratoarele
disciplinelor cu caracter tehnic si de proiectare.
5. Numarul de locuri la specializarea C.E.P.A. in salile
de curs, seminar si laborator, este corelat cu marimea formatiilor de
studiu, conform normativelor M.E.C.I. si anume :
- cursurile si seminariile se tin cu formatiile de studiu complete (an,
grupa)
- lucrarile practice se tin pe subgrupe, pentru a putea realiza minima
de 4 mp/loc
6. Laboratoarele dotate cu tehnica de calcul asigura
desfasurarea lucrarilor aplicative astfel incat la nivelul unei formatii
de studiu exista cate un calculator la fiecare student pentru ciclul
de licenta.
7. Universitatea Bioterra dispune de 4 sali de lectura
in incinta campusului universitar cu o capacitate de peste 450 de locuri.
8. Din fondul de carte propriu de literatura de specialitate
si straina, care asigura integral disciplinele din planul de invatamant
al programului de studii C.E.P.A. , peste 55% reprezinta titluri de
carte sau cursuri de specialitate de domeniu, aparute in ultimii 10
ani in edituri recunoscute. Fondul de carte existent asigura acoperirea
necesarului de exemplare pentru toti studentii programului de studii
C.E.P.A. , aflati in diferiti ani de studii.
9. In cadrul disciplinelor din cadrul programului de
studii C.E.P.A., fiecare cadru didactic are o minibiblioteca de circa
25-30 de titluri in medie, constituite din carti de specialitate, reviste,
documentatie tehnica din unitatile de procesare, control si desfacere
a produselor alimentare, legislatie de profil, documentatie ISO, HACCP,
cataloage ale firmelor producatoare de echipamente specifice, culegeri
de standarde si normative, legislatie in vigoare, etc. Aceste materiale
sunt puse la dispozitia studentilor atat pentru pregatirea de specialitate
cat si pentru activitatile de cercetare, intocmirea proiectelor de an
si de licenta, lucrari de disertatie.
Biblioteca Universitatii este prevazuta cu sali de lectura in incinta
si in imediata apropiere, cu o capacitate de peste 450 locuri, respectandu-se
astfel standardul prevazut in acest sens (10% din numarul total al studentilor
de la programul C.E.P.A.).
|